Züri Fäscht

Van de week zat ik erover te denken om richting de bergen te gaan om wat mensen op te zoeken. ik zat een beetje op de SBB-site te kijken welke treinen ik kon nemen. Naast elke trein stond een “i” afgebeeld – van “informatie”. Er was wat met een feest of zoiets; en vuurwerk – nooit eerder van gehoord. Toch maar even kijken op de website. De website gaf geen programma, maar er stond wel iets met vuurwerk op zowel vrijdag als zaterdag. Zou het een groot feest zijn? Tijdens lunch op het werk werd er ook over gepraat, als een iets grotere variant van de street parade (een dance festival). Ik besloot om niet naar de bergen te gaan en voor de rest zou ik het wel zien.

Op vrijdag ging ik vroeg naar huis (ik was ook vroeg op het werk, een soort van tropenrooster-idee). Om iets na vijven stapte ik in de Seilbahn. Ik hoorde een raar schurend geluid, zou de Seilbahn te lijden hebben onder de hoge temperaturen?, vroeg ik me af. Toen ik boven aangekomen was zag ik nog net een setje straaljagers een looping boven de stad maken terwijl ze flares afwierpen (een soort lichtfakkels). Hmm. Wat nu volgt is een foto-impressie van het Züri Fäscht.

Ik was te laat voor de straaljagers, maar even later kwam er een ander team die ook duizelingwekkende manoeuvres uitvoerde. Dit is het uitzicht naast de deur.

Vanuit de achtertuin

Even later ging de zon onder…

Zonsondergang (1)
Zonsondergang (2)

(meer foto’s)

…waarna het tijd werd voor vuurwerk!

Vuurwerk (1)

Het is de eerste keer dat ik het probeerde en het resultaat stemt tevreden. Toch laten de plaatjes niet het hele verhaal zien (en vooral: horen). Het was een professioneel vuurwerk met muzikale ondersteuning. Ik was nog niet bij het meer zelf geweest maar rondom het hele meer hingen luidsprekers/boxen/dingen waar muziek uitkomt en bij mij op de berg had iemand de autoradio aangezet. Het vuurwerk werd afgeschoten van vier boten in het meer (en op zaterdag ook vanuit twee helikopters) en er is een moment waarop vuurwerk afsteken overgaat van het laten schrikken van de hond van de buren tot een kunstvorm, vergelijkbaar met ballet of zo. (inclusief iemand die erdoorheen liep te kletsen dat het toch wel geweldig was dat je voor de muziek niet meer naar het meer hoefde – welkom in de 21e eeuw).

Vuurwerk (2)

meer foto’s

De zaterdag speelde voor mij vooral af bij het meer. Er werd wat in het water gesprongen…

Schansspringen

…gewaterskied…

Waterskien

…en gevlogen!

Vliegtuig

Laat ik maar eerlijk zijn: ik was voor de vliegtuigen gekomen. Dit is een militair team in verschillende formaties:

PC-7 team (1)

De wolken zijn minstens zo interessant als de vliegtuigen. Het weer stond op het punt om te slaan.

PC-7 team (2)

En tot slot de tennisracket formatie voor Roger “zucht” Federer

PC-7 team (3)

Als je goed kijkt zie je één vliegtuig de verkeerde kant opgaan

PC-7 team (4)

Er hingen wat irritante kabels in de weg. Die werden gebruikt voor de volgende stunt.

Op het draadje

Maar het viel een beetje tegen na de vliegshow ervoor. Er was nog een helikopter…

Puma helikopter

…Argentijnen die een wedstrijd verloren hadden…

Sportieve Argentijnen

…en Schwimmauto’s.

Schwimmauto's

En toen was het tijd voor de grote attractie: de Patrouille Suisse!

Patrouille Suisse (1)

Net als de dag ervoor schoten ze ook flares af

Patrouille Suisse (2)

Zwitserland kon bij het WK het doel niet vinden…

Patrouille Suisse (3)

…maar de luchtmacht kan dat wel :)

Patrouille Suisse (4)

(meer foto’s)

Inmiddels had ik 11 uur in de stad rondgelopen en ik was doodop. Ik besloot naar huis te gaan en het vuurwerk, ditmaal zonder camera, weer vanaf de berg te bekijken.

Leave a Reply